5 mituri din Marketing : De la Mituri la Metode

5 mituri din Marketing : De la Mituri la Metode

Ai auzit despre aceste 5 mituri din Marketing?

Cand vorbim despre modul in care poti sa-ti promovezi afacerea online, pot aparea mituri care te opresc sa intelegi corect marketingul. 

Si cand incerci sa te adaptezi la ritmul rapid al tendintelor, este usor sa cazi prada neintelegerilor. Aceasta lupta continua poate conduce, fara indoiala, la aparitia multor mituri.

Multe mituri sunt rezultatul intelegerii superficiale sau incomplete a unor principii de marketing.

De exemplu, un mit comun este acela ca marketingul inseamna vanzari sau doar publicitate. De fapt, marketingul inseamna si cercetare de piata, strategie, branding, comunicare.

Pentru a intelege mai bine cum sa facem diferenta dintre mit si realitate, hai sa incepem cu baza. 

Ce inseamna marketing?

Conform asociatiei American Marketing (AMA), marketingul este activitatea, setul de institutii si procesele pentru crearea, comunicarea, livrarea și schimbul de oferte care au valoare pentru clienti, parteneri, si societate in general. 

Acum sa tragem cu ochiul peste 5 mituri din Marketing si sa vedem care e de fapt adevarul. 

Mitul #1 AI Marketing este doar pentru corporatii.

Adevarul este ca AI Marketing incepe sa fie o parte esentiala din companiile mici si medii.

Pretul celui mai popular bot imputernicit de AI (ChatGPT) care este des folosit in AI Marketing pentru: idei de continut, scrierea descrierilor de produse pentru comertul online (e-commerce), rezumatul cercetarii de piata si multe altele, este de 20$ pe luna.

Mitul #2 Marketing inseamna vanzari.

Vanzarile, desi sunt o componenta viata a procesului de marketing, reprezinta doar unul dintre aspectele sale. Marketingul, in esenta sa, este mult mai cuprinzator si implica o serie de strategii si tactici menite sa creeze constientizare si interes pentru produsul sau serviciul oferit. La baza acestui concept sta construirea si intretinerea unei relatii solide cu clientii, precum si crearea unei imagini de marca pozitive care să contribuie la succesul pe termen lung al afacerii.

In acest context, este esential sa intelegem modelul celor 7P ai marketingului, o structura care ajuta la evaluarea si imbunatatirea strategiilor de marketing ale unei companii. 

Mitul#3 Strategia ta trebuie sa includa prezenta pe toate canalele de Social Media.

Un mit care este foarte departe de adevar. Lumea crede ca daca esti prezent pe toate canalele o sa ai o vizibilitate sporita. Totuși, este esențial ca fiecare decizie sa fie fundamentata pe o examinare a bazelor de date.

Dacă publicul tău ținta petrece timpul mai mult pe canale ca TikTok și Twitter, nu e nevoie sa te bagi si pe alte canale pentru ca nu vei gasi oameni care rezoneaza cu contentul creat de tine.

Studiile de piata pot oferi insight-uri valoroase despre demografia utilizatorilor fiecarei platforme de social media. Multe companii de cercetare ca si Statista publica rapoarte anuale sau trimestriale care detaliaza distributia varstei, sexului si altor demografice pentru utilizatorii platformelor majore.

Mitul#4 Email marketing este invechit.

Mitul ca email marketingul este invechit este larg raspandit, dar realitatea dovedeste opusul. In ciuda aparitiei a noilor canale de comunicare online, emailul ramane una dintre cele mai eficiente si ramane una dintre cele mai eficiente metode de marketing direct avand si un cost atasat redus metode de marketing direct. Acesta ofera o cale directa de comunicare cu abonatii si clientii, permitand segmentarea detaliata a publicului si personalizarea mesajelor, ceea ce poate duce la o rata de conversie mai buna daca publicul tau este unul relevant, cu adevarat interesat de produs, pe scurt zis, cand se afla în etapa de „Engage”.(Din metodologia de Inbound Marketing)

Aici sunt cateva rezultate obtinute in martie 2024, de o campanie de Email Marketing generata cu ajutorul MailChimp.

Mitul#5 Affiliate Marketing este o modalitate rapida siusoara de a face bani.


Pentru a oferi o perspectiva mai clara, e important sa stii ca Affiliate Marketing este un proces prin care un afiliat obtine un comision pentru promovarea unui produs sau serviciu al unei alte companii, utilizand un link special de afiliere. Acest partener afiliat este remunerat pe baza unui rezultat specific convenit cu compania care oferă programul de afiliere. In mod tradițional, acest rezultat este reprezentat de o vanzare. Totusi, exista cazuri in care recompensele sunt acordate pentru alte actiuni, cum ar fi generarea de lead-uri, inregistrările pentru versiuni free trial, click-uri catre un site web sau un numar specific de descarcari ale unei aplicatii.


Totusi, adevarul este ca este necesar sa investesti considerabil in munca si pregatire inainte de a putea obtine venituri prin Affiliate Marketing. Desi aceasta strategie poate parea mai accesibila pentru influenceri, datorita comunitatilor lor deja stabilite, pentru cei fara o baza solida de urmaritori, provocarile sunt semnificativ mai mari.

Concluzie

Dezvoltarea si implementarea strategiilor de marketing eficiente sunt esentiale pentru succesul oricarei afaceri. In acest proces, este crucial sa facem diferenta intre mit si realitate in marketing si sa se adapteze la evolutiile dinamice ale pietei. In timp ce miturile pot induce in eroare si limita potentialul unei companii, o intelegere profunda a principiilor de marketing autentice – care cuprind cercetarea, strategia, branding-ul si experienta clientilor – poate duce la crearea de valoare durabila. 

Astfel, fie ca este vorba despre utilizarea AI in marketing, relevanta email marketingului, sau realizarea de venituri prin marketingul afiliat, este esential ca antreprenorii sa se informeze si sa actioneze pe baza datelor concrete si a practicilor dovedite.

Prin ruperea lantului miturilor si printr-o abordare strategica, orice afacere, mare sau mica, poate naviga cu succes in lumea complexa a marketingului.

Top
[borgholm_core_section_title tagline="Oglas Advertising " title="Agenție de publicitate " line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

Digital Marketing, Branding & Creare de Conținut

Adresă

Str. Transilvania 2 B , Sebeș, Alba

SOCIAL MEDIA